Založ si blog

Ako funguje tzv. opakovaný recept ?

V poslednej dobre v súvislosti s Novelou zákona o lieku sme boli svedkami viacerých diskusií odborníkov, kde zaznievali zavádzajúce informácie smerom k verejnosti ohľadne fungovania tzv.opakovaného receptu a dané proklamované obavy z úst odborníkov ohľadne možnej zníženej dostupnosti liečby vyvolávali neistotu medzi pacientami.

Poukazovalo sa najmä na najviac ohrozené skupiny starších pacientov žijúcich mimo mesta, ktorí by mohli mať problém dostať sa k liekom ak sa nestihnú dostať do lekárne v meste v čase obnovenia platnosti opakovaného receptu pričom sa predpokladalo, že daný recept bude viditeľný v lekárni len 7 dní a potom prepadne.

Ako vlastne repetatur recept funguje v praxi ?

Citujem oficiálne informácie NCZI: https://www.ezdravotnictvo.sk/sk/-/opakovany-erecept

Po uplynutí lekárom stanoveného obdobia sa recept objaví v zozname nevydaných liekov v lekárni a bude k dispozícii dovtedy, kým si pacient danú dávku nevyzdvihne, najneskôr však do konca platnosti opakovaného ereceptu. Pacient nemusí prísť presne v deň uplynutia periódy, ale vzhľadom na riadne dodržiavanie lekárom stanoveného liečebného režimu, má pacient vyberať a užívať lieky pravidelne.

Ak pacient zabudol, kedy si má lieky na opakovaný erecept vybrať, môže si v lekárni overiť či sú už preňho k dispozícii nevydané lieky na platné predpisy. V bežnom živote pacient zistí, že mu lieky došli a ak má opakovaný erecept, stačí, že navštívi lekáreň a lieky si vyberie. Ušetrí tak čas potrebný na nový predpis. Ak by sa pacientovi zmenil zdravotný stav, riadne navštívi svojho lekára a ten rozhodne o ďalšom postupe presne tak isto, ako doteraz.

Ak existuje opakovaný erecept, kde výber, vzhľadom na lekárom určenú periódu nie je ešte možný, lekáreň dostane od systému informáciu, kedy najskôr je možné príslušný liek vybrať.

Opakovane som oslovila NCZI, k overeniu daných informácií:

PRVÝ výber je v súlade s platným zákonom 362/2011 Z .z. tak ako pri jednorazových receptoch, t. j. humánny liek – 7 dní, zdravotnícka pomôcka – jeden mesiac od vystavenia (deň vystavenia sa nepočíta do platnosti).

Každý ďalší výber po uplynutí periody zadanej lekárom sa znovu objaví v lekárni recept s možnosťou výdaja. Nevzťahuje sa naň žiadna lehota výberu, recept čaká v lekárni až do výberu. Pacient si môže prísť vybrať liek/zdravotnícku pomôcku až do doby uplynutia celkovej platnosti opakovaného ereceptu, t. j. spravidla 1 rok od predpisu. Avšak, počet balení na jeden výdaj sa nesmie kumulovať.

Je možné, že v konečnom dôsledku sa dostupnosť liečby určite nezníži, možno sa naopak vzhľadom k nastaveniu opakovaného elektronického receptu môže aj zvýšiť…Prvý výber lieku po zadaní elektronického receptu na liek musí byť do 7 dní, ale na to sú už pacienti zvyknutí, to nie je žiadnou novinkou. V lekárni lekárnik vidí prvý možný termín ďalšieho výberu ďalšej dávky lieku a môže daný termín zaznačiť pacientovi na krabičku s liekom. Pacient si buď ponechá krabičku, alebo zaznačí termín do kalendára alebo v krajnej situácii intuitívne pri tom ako mu bude končiť balenie lieku osloví lekáreň či už je daný recept dostupný, samozrejme pacient napr. z vidieka môže pred cestou do lekárne aj telefonicky kontaktovať lekáreň.

Niektoré lekárne dokonca poskytujú aj službu rozvozu liekov domov.

Myslím, že pre pacienta by malo byť prioritné mať svoju liečbu a obdobne ako chodí do potravín pre jedlo, pôjde aj do lekárne pre svoje lieky, vzhľadom k mohutnej sieti lekární ( je ich už viac ako všeobecných lekárov pre dospelých ? ) by ich dostupnosť už nemala byť problém.

Úvaha o tom, že pre pacienta užívajúceho viacero liekov bolo pohodlnejšie, keď prišiel raz za všeobecným lekárom a ten mu naraz vypísal všetky lieky len ťažko koreluje s realitou, pretože lieky majú rôzne veľké balenia, pacienti v danom čase ne/disponujú rôznymi finančnými možnosťami, lieky boli predpisované v rôznom termíne a lekár je povinný narábať hospodárne s verejnými zdrojmi, nebude predpisovať napr.liek, ktorý bol predpísaný nedávno zase len preto, aby si pacient vybral všetky lieky naraz, lebo chce ísť do lekárne len raz za 3 mesiace. Bohužiaľ sú aj pacienti, ktorí si dávajú predpisovať lieky podľa termínu dôchodku a podobne.

Pri predpise repetatur receptu predpisujúci lekár vždy samozrejme musí zohľadniť na akú dobu môže daný opakovaný recept vystaviť, či je pre daného pacienta v danom stave vhodný, či je pacient stabilizovaný a podobne, na takomto princípe predsa fungujú aj dispenzárne kontroly, kedy lekár podľa stavu pacienta určí ďalší termín kontroly.

Samozrejme vždy treba zdôrazniť , že ak dôjde k zmene zdravotného stavu, ev.sa objavia napr. nežiadúce účinky lieku pacient má kontaktovať lekára, ktorý určí ďalší postup, ev upraví liečbu.

Nie zo všetkých zmien musíme mať obavy, niektoré môžu byť veľmi prospešné najmä v aktuálnej dobe, keď reálne vidíme, že personálne kapacity nielen všeobecných lekárov sú veľmi limitované a potrebujeme ich využívať iným smerom. Budeme vítať všetky zmeny, ktoré vedú k odľahčeniu nárokov na primárnu sféru a sú len otázkou nastavenia systému a realizovateľné cestou IT.

Myslím, že repetatur recept môže byť dobrým pomocníkom pre preťažených zdravotníkov a pohodlná možnosť pre pacientov.

Atypický pohľad na hodnotu za peniaze v slovenskom zdravotníctve

08.04.2022

V poslednom čase najmä v súvislosti s odbojom voči Novele zákona o lieku a závistlivému poukazovaniu na kapitačnú platbu v primárnej sfére sa intenzívnejšie zaoberám skúmaním pohľadu na hodnotu za peniaze v systéme ZS na Slovensku a narazila som na viaceré paradoxy. Chcela by som veriť, že sa nájde viacej odborníkov najmä s ekonomickým vzdelaním , ktorí sa danou [...]

Pohľad všeobecného lekára na novú Novelu zákona o lieku

12.01.2022

Od nového roku vstúpila do platnosti novela zákona o lieku, Zákon 532/2021, ktorého aplikácia do praxe vyvoláva veľa rozporuplných názorov a emócií najmä v odbornej verejnosti Zjednodušene povedané :. Všeobecní lekári po novom nemôžu predpisovať lieky na odporúčanie lekára špecialistu. Objektívnym faktom zostáva, že odborníci ani pacienti neboli o pripravovaných [...]

Výzva pacientom : Podpor svojho všeobecného lekára !

05.03.2021

Výzva pacientom : Podpor svojho všeobecného lekára ! Som všeobecný lekár pre dospelých . Som pre niekoho opora, radca, záchranca , pre iného triedny nepriateľ. Nie, nedá sa zvyknúť na tento ambivalentný postoj k svojej osobe, ale je to súčasť mojej práce. Všetko má ale svoju mieru, každému raz pohár trpezlivosti pretečie…. Žijeme extrémnu dobu. [...]

koľajnice, zmena

V Nemecku horel vlak, dvaja cestujúci sú zranení

27.04.2024 06:08

Dvaja ľudia utrpeli zranenia po tom, čo regionálny vlak v južnom Nemecku zastavil použitím rýchlobrzdy a následne začal horieť.

Russia Putin

Prepych a pád Putinovho generála. Aký luxus si užíval a ohrozí jeho škandál ministra obrany?

27.04.2024 06:00

Timur Ivanov protekčne prideľoval zákazky podnikateľovi, ktorý mu na revanš bezplatne postavil vilu a zadarmo obnovil nehnuteľnosť z 19. storočia.

Ondrej Lunter, župan, Michal Urda, primár, Martin Caudt

„Pľúciarov“ je zúfalo málo: Pacienti čakajú mesiace a čoraz viac ich zostáva úplne bez lekára

27.04.2024 06:00

Podľa posledných údajov NCZI na Slovensku 163 pneumologických a ftizeologických ambulancií, teda 303 lekárov a sestier, vybavilo za rok 763 709 návštev pacientov.

koláž, fotky, mReportér

Známe kúpeľné mesto je pýchou Slovenska, ale aj ikonický vodopád, pri ktorom nakrúcali seriál, ktorý milujú milióny ľudí

27.04.2024 05:00

Toto sú najlepšie videá týždňa, ktoré zachytili naši mReportéri.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 6
Celková čítanosť: 38600x
Priemerná čítanosť článkov: 6433x

Autor blogu

Kategórie